Henrik fik leddegigt og fandt ro i skoven

For halvandet år siden vågnede Henrik med så stærke smerter, at han ikke kunne bevæge armene. Diagnosen hed leddegigt, og siden har han lært at skabe nye glæder i livet.

Henrik uddyber sin historie om gigt

Fotograf: Anton Iversen

Ny virkelighed - ny med gigt

En morgen for halvandet år siden slog Henrik øjnene op til en ny virkelighed. Den dengang 50-årige smeds arme gjorde så ondt, at han var ude af stand til at bevæge dem. Årsagen var leddegigt.

”Der gik et års tid med udredning, hvor jeg blev trappet op og ned i medicin. På de værste dage kunne jeg ingenting. Jeg kunne ikke åbne en dør eller tage mit tøj på selv. Det gjorde mig meget bekymret for fremtiden,” fortæller han.

Fik hjælp til at håndtere livet med leddegigt

I dag er han i gang med en process for at genopfinde sit liv, så han kan fortsætte med de ting, han holder af på nye måder. Blandt andet har han haft glæde af patientstøtteprogrammet på det sygehus, han er tilknyttet.

”I det første års tid blev jeg ringet op hver anden uge af en sygeplejerske, som hjalp mig meget med at håndtere situationen og se muligheder. Hun sørgede for, jeg ikke gik i stå ved at give mig nogle opgaver, jeg skulle løse til næste gang vi talte. Det kunne eksempelvis være at få taget en svær samtale,” siger han.

Bliv klogere på gigtdiagnoser

Holder sig aktiv trods gigtsmerter

Tidligere var Henrik meget i Grønland i forbindelse med sit arbejde. I dag går han i stedet ture i skoven og tager billeder, og det giver ham en pause fra tankerne om, hvordan han har det i kroppen. Han sætter selv tempoet og forsvinder ind i en sansemættet jagt på det perfekte billede.

”Jeg vil hellere være aktiv, end jeg vil sætte mig ned i en stol og have ondt af mig selv. Det er noget af det, jeg har lært. Når jeg er aktiv, har jeg det bedre, både undervejs og bagefter,” fortæller han.

Læs vores råd om smertelindring

Kunsten at være social på de dårlige dage

En anden ting, der betyder meget for Henrik er hans familie og venner. Han har altid være socialt anlagt, og det er, når han er sammen med folk, han holder af, han føler sig mindst syg.

”Jeg har lært at fortælle ærligt, hvordan jeg har det. De første par gange var det svært, for man plejer at svare, at det går godt, når nogen spørger. Men jo flere gange, jeg sagde det, som det var, jo lettere blev det, og jeg fandt ud af, at folk jo faktisk virkelig gerne vil hjælpe og tage hensyn. Så nu ved mine venner, at jeg somme tider lige må ind og tage en lur midt i et selskab”.

Kreative løsninger på hverdagens udfordringer

Henrik er stødt på mange udfordringer i hverdagen, hvor han har været nødt til at tænke kreativt. For eksempel har han bundet en snor i bildøren til de dage, hvor han ikke kan lukke den på almindelig vis.

”Jeg nægter at give op. Så vil jeg hellere finde løsninger. Jeg har udskiftet al sæbe og shampoo til pumpeflasker, og tandpastaen trykker jeg ud med albuen, fordi det gør ondt at klemme den ud med fingrene. Min oplevelse er, at man kan finde løsninger på det meste,” siger han.

Opsøger selv hjælp til at leve et godt liv med gigt

Lige som han holder sig aktiv og finder de muligheder, der er for at fortsætte med de ting, der gør ham glad, søger han også hjælp til at håndtere de mentale udfordringer, der følger med en diagnose som leddegigt.

”Jeg tog et kursus i stresshåndtering, som har hjulpet mig meget, fordi særligt den økonomiske usikkerhed har fyldt rigtig meget, fordi jeg ikke kan arbejde længere.

Nu har jeg lært at sætte tid af på bestemte tidspunkter, hvor jeg kan tænke over det, i stedet for at det fylder hele tiden. Jeg vil i det hele taget anbefale, at man opsøger al den hjælp, man kan, så man ikke går i stå og sidder og venter, for det kan tage lang tid i det etablerede system,” siger han.

Læs mere om leddegigt

Senest opdateret 03.11.2023