Tag din seksualitet alvorligt

De fleste, som lever med en kronisk gigtsygdom, kan få et velfungerende sexliv, der giver overskud og livskvalitet.

Et godt sexliv er ikke kun samleje, men også kys, kram, at ligge i ske og mærke hinandens hud. Og det er nemmere at arbejde for, end mange tror. Sådan lyder hovedbudskabet fra sexolog Else Olesen, der har rådgivet mennesker med gigt i 13 år.

Sexolog Else Olesen

Fotograf: Lars Horn

Kilde: Sexolog Else Olesen

  • Træthed og sex

    Udfordringer i sexlivet er et velkendt vilkår, når du har en kronisk gigtsygdom. Men ledsmerter, tørre slimhinder, træthed og rejsningsproblemer behøver ikke sætte en stopper for alt det dejlige og sjove, vi forbinder med sex og et velfungerende sexliv.

    ”Sex er et område, vi gerne vil have succes med og styr på. Når vores sexliv ikke fungerer, er vi lynhurtige til at krølle os sammen og smide os selv i skraldespanden. Men vi skal huske, at sex er mange ting. Og at alle kan gøre en indsats for at få mere sex, nærhed og intimitet ind i hverdagen,” siger Else Olesen.

    Hun er sexolog og tilknyttet Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitetshospital, hvor hun hjælper gigtpatienter og andre med kroniske og alvorlige sygdomme til at opdage eller genopdage glæden ved en velfungerende seksualitet.

    ”Sex og nærvær er som en oase i hverdagen: Du er stadig syg, men din seksualitet kører og giver dig livskvalitet, som gør det nemmere at mestre din sygdom.”

  • Fordel energien rigtigt

    De fleste med gigt har typisk god indsigt i deres symptomer og behandling, men en del mangler hjælp til at få øje på, hvordan seksualiteten bliver påvirket af sygdommen.

    ”Den vanvittige træthed, fatigue, mange gigtpatienter lider af, kobler man ikke altid til sin seksualitet. Man mærker, at sexlivet ikke fungerer og bliver frustreret, men tænker måske ikke over, at man plejede at dyrke sex om aftenen – og nu er batteriet fladt der,” siger Else Olesen.

    Hun opfordrer derfor trætte og udmattede gigtpatienter til at tænke over, hvordan man fordeler sin energi. Og at planlægge seksuelt samvær på de tidspunkter, hvor energiniveauet er højest.

    Sexologen møder naturligvis også mennesker med gigt, som allerede har lavet en prioritering af deres energi, men sommetider fungerer den ikke som håbet, fordi de ubevidst undervurderer betydningen og rækkeviden af et godt og velfungerende sexliv.

    ”Mange forældre ønsker sig mere overskud til deres børn. Men overskuddet bliver ikke større af, at du fravælger at være intim sammen med din partner – tværtimod! Vi tænker måske ikke over det, men en velfungerende seksualitet giver overskud til mange af hverdagens gøremål.”

    Læs mere om træthed - få gode råd til mere energi

  • Sex er også intimitet og nærhed

    At give slip på fortiden er et andet godt råd, Else Olesen ofte giver gigtpatienter, som vil arbejde med deres sexliv.

    ”Mange med en kronisk gigtsygdom ønsker, at sexlivet kan blive som før sygdommen. Sammenligningen er forståelig, men dit ’gamle’ sexliv kommer ikke tilbage. Dét er vigtigt at indse,” fastslår Else Olesen.

    I den forbindelse opfordrer hun til, at vi skal se på sex som en bred vifte af intimitet, nærvær, sensualitet og sex. Seksualitet med andre ord.

    ”En velfungerende seksualitet handler ikke kun om at kunne gennemføre et samleje eller opnå orgasme. At mærke sin partners krop mod sin egen og tilfredsstille hinandens hudsult giver også høj livskvalitet og overskud. Intimitet er mindst lige så værdifuldt som ’rigtig’ sex,” siger Else Olesen, der altså slår et slag for eksempelvis massage, at ligge i ske, kys og kram.

    Men hvad sker der, hvis sex og intimitet står langt nede på prioriteringslisten?

    ”Når vi mangler livskvalitet og overskud, tager vi mindre hensyn til os selv. Vi dyrker mindre motion, spiser mere usundt, sover dårligere, drikker mere alkohol og glemmer måske medicinen. Derved bliver sygdommen og dens symptomer værre, og dét påvirker seksualiteten yderligere.”

    Læs mere om sex og gigt

  • Kommunikation er afgørende

    Ifølge sexologen er åbenhed et vigtigt skridt mod en mere velfungerende seksualitet. Og åbenheden gælder først og fremmest over for dig selv.

    ”Giv dig selv en hovedrolle. Hvad har du brug for, og hvad savner du i dit sexliv? Tænk over, hvad du ønsker, og se på, om det er realistisk med udgangspunkt i din sygdom og dine ressourcer. Når du er klar, kan det være et stort plus at inddrage din partner,” siger Else Olesen og giver et par gode råd til kommunikationen:

    ”Bliv på din egen banehalvdel og vær konkret. Siger du ”jeg savner samleje” eller ”jeg savner at kæle”, er det nemmere at forholde sig til, end hvis du siger, at du savner et godt sexliv, eller at du savner intimitet. Vær også konkret og selvfølgelig realistisk i dine forslag til, hvad I kan gøre anderledes.”

    Ved at undgå anklager og fordømmelser bliver samtalen forhåbentlig mere konstruktiv og tryg. For sex og måske ikke mindst seksualitet er følsomme emner at sætte ord på, ikke mindst, når man har en kronisk gigtsygdom.

    ”At tale om sin egen utilstrækkelighed er udfordrende og sårbart. Men det er det bedste, du kan gøre for dig selv, din partner og jeres seksualitet.”

  • 8 gode råd til et bedre sexliv
    1. Bliv klogere på, hvordan din gigtsygdom påvirker din seksualitet. Viden om sammenhængen giver overblik og gør det lettere at håndtere udfordringer. Din læge, behandler, Gigtforeningen eller evt. en sexologisk klinik (kræver henvisning) kan hjælpe dig.
    2. Udforsk din egen seksualitet for at blive klogere på, hvad du kan seksuelt.
    3. Prioriter nærhed, intimitet og sensualitet. Sex er ikke kun samleje, udløsning og orgasme.
    4. Det giver overskud at mærke din partners krop mod din egen. Det kan I gøre ved blid massage, at ligge i ske, kysse og huske at kramme hinanden, når I f.eks. sidder i sofaen eller står i køkkenet.
    5. Fokuser på det, der fungerer i dag – og dyrk dét. Brug evt. puder, møbler og erotiske hjælpemidler.
    6. Prioriter din energi. Brug også de gode timer på intimitet og sex.
    7. Find ud af, hvad du savner, og hvad du kan holde til. Vær konkret, når du snakker med din partner. Undgå at anklage og dømme – fortæl i stedet, hvad du oplever og føler.
    8. Del evt. sexakten op i etaper og se hver etape som en succes. Søg rådgivning gennem egen læge. Der findes private sexologer og sexologiske klinikker i alle regioner. Lad dig ikke spise af med, at sex ikke er vigtigt, eller at du skal fokusere på de ting, der allerede fungerer i dit liv.
Senest opdateret 03.11.2023

OM EKSPERTEN

Else Olesen er uddannet sexolog og sygeplejerske og tilknyttet Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitetshospital. Derudover underviser hun og rådgiver om seksuelle hjælpemidler.