Vederlagsfri fysioterapi sat på pause i tre uger – hvad betyder det?

Rammebevillingen for vederlagsfri fysioterapi er ved at være brugt op – igen. Derfor sættes tilbuddet på pause de tre sidste uger af december. Det betyder, at mere end 76.000 mennesker, som lever med et svært fysisk handicap eller en alvorlig, fremadskridende sygdom som f.eks. gigt, Parkinson eller sclerose, må undvære den behandling, deres læge har henvist dem til – og som de har krav på.

Her har du svar på nogle af de spørgsmål, som Gigtforeningens rådgivning har fået fra rigtig mange medlemmer:

  • Stopper ordningen om vederlagsfri fysioterapi helt?

    Nej, ordningen om vederlagsfri fysioterapi stopper ikke. Men den sættes på pause i to uger ud over den normale ferielukning i december 2022.

  • Hvorfor bliver den vederlagsfri fysioterapi sat på pause?

    Den økonomiske ramme for vederlagsfri fysioterapi er ved at være brugt op for i år. Derfor har Danske Fysioterapeuter sendt en opfordring til alle klinikker under overenskomsten om at nedbringe aktiviteterne i forhold til den vederlagsfri fysioterapi markant i december.

    Konkret betyder det, at behandlingen sættes på pause i to uger ud over den normale ferielukning i december. Der oprettes desuden ventelister, så nye patienter ikke kan komme i behandling med det samme.

    Den økonomiske ramme for vederlagsfri fysioterapi forhandles mellem Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner og Danske Fysioterapeuter. Når der er indgået en overenskomst, er fysioterapeuterne forpligtet til at forsøge at overholde udgiftsrammen. Hvis fysioterapeuterne overskrider rammen, bliver deres honorar sat ned fra årsskiftet.

    Det er første gang, den vederlagsfri fysioterapi suspenderes på alle klinikker på én gang, men selve problemet er ikke nyt: Patienter, som er helt afhængige af deres vederlagsfri fysioterapi, har sidst på året gang på gang fået besked om, at de enten skæres i deres træning/behandling, helt må undvære eller selv betale for den fysioterapi, deres læge har henvist dem til, og som de har ret til få.

  • Hvad kan jeg selv gøre?

    Vi anbefaler, at du taler med din fysioterapeut og sammen med ham heller hende udarbejder en plan og et individuelt program, som du kan træne efter, mens din træning og behandling er sat på pause.

  • Hvad gør Gigtforeningen?

    Det er en politisk opgave at sørge for en ordning, hvor du kan få din behandling hele året. Derfor er Gigtforeningen meget aktiv i medierne og er her kommet med opråb til politikkerne.

    Vi er desuden – sammen med de øvrige berørte patientforeninger – i tæt dialog med Danske Handicaporganisationer (DH) om sagen og har gennem DH rettet henvendelse til den fungerende sundhedsminister, KL og Danske Fysioterapeuter om, at vi ikke kan acceptere, at patienterne bliver taget som gidsler. Og at vi forventer en snarlig og mere varig løsning af det tilbagevendende problem, så du og andre kan være tryg ved, at du kan få den behandling, din læge har henvist dig til, og som du har krav på – også sidst på året.

Senest opdateret 25.04.2023